Must read

augustus 11, 2022

Zomerfestivals en evenementen!

De tijd van de gezellige zomerfestivals en andere evenementen… … is weer aangebroken. Nu is het... precies dertien maanden geleden dat ABA Academ...

Read more
februari 11, 2021

ABA Academy stelt u de stripboeken GREEP voor

Eind maart 2021 brengt de Franse scenarist en tekenaar Jean-Marc Zakine deel 2 van GREEP uit. ABA Academy heeft het genoegen u dit adembenemende thril...

Read more
november 12, 2020

ABA geeft nieuw stripboek “De Maankoning” uit

ABA Academy geeft nieuw stripboek uit! De VZW treedt op als uitgever en solidaire tussenpersoon in de stripwereld. In deze context willen we het st...

Read more

Waarom ABA Academy?

België is hét land van de meerwaarde

Waarom ABA Academy?

België is hét land van de meerwaarde

Noem een culturele sector en België heeft een vertegenwoordiger van wereldniveau. België is ook het land van de paradoxen, de ongedwongen creativiteit en de ongebruikelijke humor. En dat maakt ons zo anders. Hier is alles cultuur, want het is per definitie brandstof voor surrealisme. Geen geld betekent geen promo. Geen promo betekent kop boven water houden en proberen te overleven. Tekenaars, auteurs, artiesten… Ze worden allen graag betaald voor hun werk. Net zoals de bakker, de loodgieter en de tuinman. Alleen… Niet iedereen is bereid om hen te betalen voor hun tekeningen, teksten of muziek.

ABA werd in maart 2019 boven de doopvont gehouden. Wij zijn een vereniging zonder winstoogmerk, met een sociale roeping. En wij willen een ontmoetingsplaats zijn voor tekenaars, auteurs en artiesten en hun publiek. Wij bouwen bruggen tussen de Franstalige en de Nederlandstalige gemeenschappen van ons land en tussen België en de landen waartoe het onze zich door zijn unieke diversiteit aangetrokken voelt. ABA Academy organiseert unieke meet en greets tussen fans en artiesten, tussen songwriters en muziekliefhebbers, tekenaars en stripliefhebbers, auteurs en hun lezers… En onder het imprint ABA Éditions brengt ABA bovendien werken met een beperkte oplage uit.

Durf te dromen. Schrijf, zing, teken… Wie weet wordt het opgepikt. Wij staan in ieder geval voor u klaar.

Chalks Corriette, Voorzitter – Michèle Lahaye, mede-oprichter – Olivier Ghys, mede-oprichter

Wie zijn wij?

Koppige doorzetters, dat zijn wij.

ABA – Artistic Booster Academy – is het verhaal van een ontmoeting.
Olivier en Michèle zijn lotgenoten. Ze weten als geen ander wat solidariteit is. Elkaar helpen. Ook al heb je niet dezelfde achtergrond.
Samen delen Michèle en Olivier twintig jaar passie voor ondernemen. En nu hebben ze het plan opgevat om een duurzame toekomst te helpen uitbouwen voor artiesten. Maar daarvoor hoeven ze niet altijd op de platgetreden paden te blijven. Solidair ondernemen werkt ook.

Olivier is de lijm die de artistieke gemeenschap samenhoudt. Hij is de man die een eigen netwerk oprichtte, met een hart voor het vak. Michèle houdt de zakelijke kant in het oog en beheert het hele project. Zij schrijft het verhaal van ABA, met even gulle hand als Olivier.
« There’s no I in TEAM. Samen met Corriette Chalks, de (Britse) filantroop die wij onze voorzitter mogen noemen, vormen wij een hechte ploeg waarmee we mooie projecten kunnen ondersteunen. Maar zonder de ploeg freelancers en bereidwillige medewerkers die ABA dagelijks ondersteunen komen we er natuurlijk niet. Samen bouwen we aan de toekomst! »

ABA Éditions

ABA begon met een idee. In 2019 werd het binnen het programma reSTART van Beci boven de doopvont gehouden. Al snel kreeg ABA, met dank aan Gilson, de kans om een eerste album uit te brengen onder het label Bardaf Éditions.

Hommage collatéral werd een mix van een strip en een artbook, en is een hulde aan de strippersonages Natasja en Rubine, de twee sexy lievelingsdochters van François Walthéry. Deze collectie knipogen en pastiches is het werk van zeven tekenaars, waaronder François Walthéry himself, Dragan de Lazare en Gilson.

Maar Hommage collatéral is slechts het eerste van vele projecten. Er ligt heel wat moois op tafel: novellen, prentenboeken, dichtbundels… en strips! COVID-19 heeft in 2020 dan wel roet in het eten gestrooid en de productie wat vertraagd, maar uitgesteld is niet verloren!

Het doel van ABA is auteurs ondersteunen: met het uitgeven, publiceren en promoten van hun werk. Onze meerwaarde? De kruisbestuiving tussen de gemeenschappen en de vertalingen in de talen van de verschillende landsdelen. ABA slaat een brug tussen de auteurs, hun publiek en de verzamelaars uit de verschillende gemeenschappen die België zo uniek maken in de wereld.

Net zoals onze fictiehelden laten de fans zich niet tegenhouden door taalbarrières of landsgrenzen! De Belgische strip is van iedereen!

ABA Live

Met ABA Live worden de contacten gelegd en persoonlijke ontmoetingen georganiseerd. Boeken uitgeven zonder persoonlijk contact met de lezers is half werk. Net daarom willen we de band tussen auteur, tekenaar en lezer versterken.

Met ABA Live worden feestelijke en academische evenementen georganiseerd bij boekhandelaars, op onze eigen sites of bij andere organisatoren. Het doel van ABA Live is artiesten en publiek met elkaar in contact brengen, in het tekenatelier, op een strip- of muziekfestival of waar dan ook. Het is hét recept voor unieke ontmoetingen en ervaringen!

ABA Live biedt u de mogelijkheid uw favoriete tekenaar, auteur, zanger of spreker te ontmoeten in een gemoedelijke sfeer die België zo typeert.

Er wordt weleens beweerd dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn na Covid-19 – en samen met vele anderen hopen wij dat stiekem –, maar de artiesten hebben nu meer dan ooit de steun van hun publiek nodig. En ook wij willen hen een duwtje in de rug geven.

Nieuwigheden

Hommage collatéral- F. Walthéry – D. de Lazare – Gilson

Dit album, een collectief werk van meerdere tekenaars, bundelt een reeks knipogen naar het werk van Walthéry, in het bijzonder naar zijn favorietegeestelijke dochters Natasja (die vijftig is geworden) en Rubine. In Hommagecollatéral brengen enkele groten van de stripwereld met hun versie van de coverseen eerbetoon aan een van de allergrootsten.

Hommage collatéral- F. Walthéry – D. de Lazare – Gilson

Guy de Maupassant – Sept Récits

ABA heeft de eer het werk van de Normandische uitgever VAROU te mogenuitbrengen. Raphaël Tanguy, de man achter VAROU, biedt een vijftiental titelsaan, waaronder dit prachtige tweeluik met 14 werken van een stripcollectief,gebaseerd op de novellen van Guy de Maupassant, de beroemde negentiende-eeuwse schrijver en literair journalist uit Étretat

Guy de Maupassant – Sept Récits

L’Emprise – Jean-Marc Zakine

ABA stelt voor: L’emprise van Jean-Marc Zakine, verschenen bij Sandawe in 2018.Dit eerste deel laat u de futuristische avonturen meebeleven van Sam Baumann,die altijd instinctief handelt en steeds zijn koelbloedigheid weet te bewaren. Hetklassieke tekenwerk is bij wijlen spectaculair en de intrige is bijzonder geslaagd.De passie van deze te bescheiden auteur spat van de pagina’s. Deel 2 invoorbereiding

L’Emprise – Jean-Marc Zakine

SexySun 3 – Di Sano

Ook deel 3 van SexySun, de cultstrip van Di Sano, werd vertaald in hetNederlands. Humor voor volwassenen, op smaak gebracht met de nodige portiefunctioneel en minder functioneel naakt. De Franse versie werd in juni 2019 ineigen beheer uitgebracht: een (her)ontdekking!

SexySun 3 – Di Sano

Collateral Hommage – Een eerbetoon – F. Walthéry – D. de Lazare – Gilson

Collateral Hommage – Een eerbetoon –F. Walthéry, D. de Lazare, GilsonHierbij alvast een exclusieve vooruitblik: de uitgave die werd verrijkt met deNederlandse vertaling van de interviews met Walthéry, de Lazare en Gilson.Speciaal voor onze Nederlandstalige vrienden!

Collateral Hommage – Een eerbetoon – F. Walthéry – D. de Lazare – Gilson

Dank u

Zodra wij Hommage collatéral wilden uitbrengen in 2019 kon ABA rekenen op dewaardevolle hulp van Beci en de onbetaalbare informatie uit de programma’s re-START en STARTER. Read more

Contact

    Address: ABA Academy, Rue Coenraets, 72 - 1060 Bruxelles Michèle: +32 496 57 12 80 E-mail: mail@aba-academy.be Olivier: +32 493 98 01 32 E-mail: info@aba-academy.be