Dragan de Lazare zet Rubine en Nastasja samen in de kijker

Gekende tekenaar van het stripfiguur Rubine, Dragan de Lazare heeft in 2019 Collateral Hommage, een mooi parodie- en artboek, met zes auteurs getekend. In de zomer 2020 verschijnt zijn interview in het Nederlands, samen met die van Walthéry en Gilson.

Men stelt Dragan de Lazare niet meer voor. Zijn atypische carrière is gekend. Hij is Servisch en geboren in Brazilië uit diplomatieke ouders. Dan studeerde hij in Parijs waar hij meer dan tien jaar woonde.

Reeds jonge fan, strips lezen wordt vroeg een passie en tekenen een hobby.

Met het album “Le Témoin” dat in 1989  in de Lichtstad verschijnt, wordt de Lazare door Joegoslavische stripfans herkend. Het boek vertelt het avontuur van het stripfiguur Yves Rokatansky.

In 1991, Walthéry en Mythic kiezen de Lazare om hun roodharige stripfiguur Rubine verder te tekenen. Negen albums zullen bij Le Lombard volgen. En met succes!

De inwijding stelt zich in 2018 met het scenario van “de Klok” voor. Het album bewijst hulde aan zijn grootouders en aan de Grote Oorlog. Zo ontvangt het boek de eerste prijs van de Belgrado boekenbeurs.

Een jaar later plegen de Lazare, Walthéry en Gilson – plus Di Sano, Cox, Carpentier en Vukic – het stripboek “Collateral Hommage“. Het album is deels parodie deels artboek. Het brengt Rubine én Nastasja bijeen, een première. Over de Lazare en Gilson, zegt Walthéry met een glimlach: “Ik laat ze doen, ze zijn goed in hun job.”

Dit album is ook het start van ABA Academy, en dat is mede te danken aan de Lazare, aan zijn professionele kwaliteiten en menselijkheid.

Zeer gewaardeerd in signeersessies, Dragan de Lazare woont nu in Belgrado.

Maar wij in België kunnen niet wachten om hem weer te mogen ontvangen. Hopelijk in 2021?